Συχνές Ερωτήσεις

Home / Συχνές Ερωτήσεις

Ναι, όμως ο χειριστής είναι αυτός που χαράσσει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι σκύλοι οδηγοί εκτελούν δύο είδη διαδρομών: τις γνωστές και τις άγνωστες. Στις γνωστές διαδρομές, αρκεί η εντολή του τελικού προορισμού για να κατευθυνθεί ο σκύλος οδηγός προς τα εκεί (πχ., “σπίτι”). Στις άγνωστες διαδρομές πρέπει ο τυφλός χειριστής να υποδείξει στο σκύλο οδηγό τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ζητάμε από τους χειριστές άριστη κινητικότητα και προσανατολισμό.

Ο σκύλος οδηγός γνωρίζει μια διαδρομή, όταν ακολουθεί μια προ-προγραμματισμένη διαδρομή (πχ., σπίτι, μετρό, γραφείο) κι όταν καλείται να επιστρέψει στο σημείο από όπου ξεκίνησε (πχ. το αμάξι).

Όχι. Εάν ο σκύλος οδηγός αναγνώριζε το φανάρι δεν θα μπορούσε να εργαστεί σε διαβάσεις με χαλασμένα ή ανύπαρκτα φανάρια. Επίσης ο σκύλος οδηγός, είναι υποχρεωμένος να σταματά στο ρείθρο του πεζοδρομίου και να περιμένει την επόμενη εντολή από τον τυφλό χειριστή του. Είναι ο χειριστής που κρίνει το αν θα πρέπει να διασχίσουν το δρόμο ή όχι και δίνει τη σχετική εντολή στο σκύλο οδηγό. Όμως ο σκύλος οδηγός θα υπακούσει μόνο εάν διαπιστώσει πως η διέλευση είναι ασφαλής.

Όχι. Οι σκύλοι οδηγοί ζούνε μέσα στο σπίτι μαζί με τους χειριστές τους.

Ναι, για να το χρησιμοποιήσετε στην περίπτωση όπου ο σκύλος οδηγός σας κουραστεί ή τρομάξει ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο και δεν μπορεί να σας καθοδηγήσει. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει εσείς να τον υποστηρίξετε και να γίνετε ο “οδηγός” της ομάδας με το λευκό σας μπαστούνι.

Οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδαμινές. Οι σκύλοι οδηγοί είναι ζώα ήρεμα και κοινωνικά.

Οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδαμινές. Οι σκύλοι οδηγοί είναι ζώα ήρεμα και κοινωνικά.

Όχι. Όλοι οι σκύλοι οδηγοί που εκπαιδεύονται από τη Σχολή Λάρα, ανήκουν στη Σχολή Λάρα και παρέχονται δωρεάν στους χειριστές προς βοήθεια και συνεργασία. Η Λάρα διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει τους εκπαιδευμένους ή εκπαιδευόμενους σκύλους οδηγούς της από τους εκπαιδευμένους ή εκπαιδευόμενους χειριστές της, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι κύριοι λόγοι που η Λάρα αφαιρεί σε κάποιον χειριστή το δικαίωμα να συνεργάζεται με έναν σκύλο οδηγό της, είναι: η παραμέληση της εκπαιδευτικής ρουτίνας του σκύλου οδηγού, η μη αξιοποίηση του σκύλου οδηγού, η άσκηση ψυχικής ή σωματικής βίας επάνω σε έναν σκύλο οδηγό, η παραμέληση της υγείας του σκύλου οδηγού, η αδυναμία του χειριστή να συνεργαστεί με έναν σκύλο οδηγό, και η μη συμμόρφωση του χειριστή με τις οδηγίες του εκπαιδευτή της Σχολής.

Ναι! Αν και ο σκύλος οδηγός δεν μπορεί να μιλήσει για να μας το πει. Η αίσθηση που έχει ο σκύλος οδηγός όταν τον κρατά ένα βλέπον άτομο διαφέρει από την αίσθηση που έχει όταν τον κρατά ένα άτομο τυφλό. Το άτομο που βλέπει θα βοηθήσει το σκύλο στο έργο του, ενώ εκείνο που δεν βλέπει θα εξαρτάται απόλυτα από τις κινήσεις του σκύλου και θα αφήσει σε αυτόν την πρωτοβουλία της κίνησης. Γιʼ αυτό και ζητούμε από τους χειριστές με μειωμένη όραση να συνεργάζονται με τον σκύλο οδηγό χωρίς να χρησιμοποιούν την εναπομένουσα όρασή τους. Επίσης οι σκύλοι οδηγοί εκπαιδεύονται χωρίς να έχουν οπτική επαφή με τους εκπαιδευτές τους.

Όχι. Τα έξοδα εκπαίδευσης του σκύλου οδηγού και του χειριστή του καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από χορηγίες που λαμβάνει η Σχολή. Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό (σαμάρια, μπαστούνια, κ.α.), τα κτηνιατρικά έξοδα (στειρώσεις, εμβόλια) και τα έξοδα διαβίωσης του σκύλου (τροφή).

Όχι. Οι σκύλοι αυτοί δεν είναι ζώα συντροφιάς. Έχουν εκπαιδευτεί για να βοηθούν τους ανθρώπους με ολική ή μερική απώλεια όρασης στη μετακίνησή τους. Επειδή οι ομάδες σκύλου οδηγού είναι άριστα εκπαιδευμένες, η πρόσβαση των σκύλων οδηγών επιτρέπεται παντού και προστατεύεται από τη νομοθεσία.

Ναι. Η στείρωση είναι υποχρεωτική για όλους τους σκύλους οδηγούς τυφλών.

Όχι δεν μπορείτε. Οι σκύλοι που θα εκπαιδευθούν επιλέγονται από τη Σχολή Λάρα.

Όχι. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η Σχολή Λάρα ειδικεύεται στην εκπαίδευση σκύλων οδηγών τυφλών.

O εθελοντής ανάδοχος κουταβιού (puppy walker ή puppy raiser) πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών, να είναι υγιής με καλή σωματική κατάσταση και ως χαρακτήρας, εξωστρεφής, κοινωνικός, φιλικός με τα ζώα, υπομονετικός. Είναι σημαντικό να του αρέσει η ενασχόληση με τα σκυλιά και η εκπαίδευσή τους, να είναι διατεθειμένος για ομαδική συνεργασία, καθώς θα δέχεται οδηγίες από τον εκπαιδευτή, να έχει αγάπη και γνώσεις για τα άτομα με αναπηρία. Το κουτάβι θα ζει μέσα στο σπίτι του και θα τον ακολουθεί στο καθημερινό του πρόγραμμα (εργασία, ψώνια, συναντήσεις με φίλους, σινεμά, βόλτα, μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το αυτοκίνητο κτλ.). Τέλος, είναι σημαντικό ο ανάδοχος να διαθέτει χρόνο και να ζει στην Αττική, όπου βρίσκεται και η έδρα της Σχολή Λάρα.

Βασική υποχρέωση του ανάδοχου εθελοντή είναι η ανατροφή ενός κουταβιού οδηγού τυφλών, από την ηλικία των 8 εβδομάδων, έως και την ηλικία του 1,5 έτους περίπου (ή το μέγιστο τα 2 του έτη), υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή σκύλων οδηγών. Το κουτάβι παραμένει ιδιοκτησία της Σχολής Σκύλων-Οδηγών «Λάρα». Η Σχολή Λάρα καλύπτει τα κτηνιατρικά έξοδα εκτός από αυτά που θα προκύψουν από απροσεξία και ευθύνη των ανάδοχων εθελοντών. Επίσης, δίνει τις τροφές και τον βασικό εξοπλισμό του κουταβιού (κολάρο, λουρί, κρεβάτι, μπολ φαγητού και νερού, σαμάρι, διακριτικά σήματα). Έξοδα που ίσως κάνει ο ανάδοχος είναι: παιχνίδια.
Μετά από την επιτυχή εκπαίδευση του κουταβιού οδηγού τυφλών που έχετε αναλάβει, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό ανάδοχου εθελοντή.

Πρέπει να είστε Έλληνας πολίτης και να κατοικείτε στην Ελλάδα, να είστε άνω των 18 ετών, να ζείτε αυτόνομα, να αγαπάτε τα ζώα, να έχετε διδαχτεί κινητικότητα με λευκό μπαστούνι και να έχετε άριστο προσανατολισμό.

Όχι. Η Σχολή Λάρα παίρνει τα σκυλιά της αποκλειστικά από διακεκριμένους εκτροφείς και αναγνωρισμένες σχολές σκύλων οδηγών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών.

Όχι. Η Σχολή Λάρα δεν μπορεί να αναλάβει σκύλους οδηγούς και χειριστές που έχουν εκπαιδευτεί από άλλες σχολές.

Θα πρέπει να συμμορφώνεστε με τους κανόνες φροντίδας και χειρισμού των σκύλων οδηγών που θέτει η Σχολή Λάρα. Επίσης, οι χειριστές της Σχολής καλούνται να προωθήσουν το κοινωφελές έργο της και να διατηρούν μια καλή δημόσια εικόνα.

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών έχουν το «δικαίωμα» να μην εκτελέσουν μια εντολή εάν κρίνουν πως η εντολή είναι λανθασμένη ή αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Το χαρακτηριστικό αυτό το αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της εξειδικευμένης εκπαίδευσης που ακολουθούν.

Γνωρίζει 25 εντολές που διαχωρίζονται σε «εντολές βασικής υπακοής» και εντολές «χειρισμού» με το ειδικό σαμάρι εργασίας.

Ναι. Όλοι οι χειριστές της Σχολής Λάρα είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν ή έστω να προσπαθούν να το κάνουν.

Ναι. Ο σκύλος οδηγός δεν παύει να είναι σκύλος! Είναι καθήκον του τυφλού-χειριστή να τον επαναφέρει, πάντα με θετικό τρόπο.

Όχι. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για σκύλο οδηγό ακόμα και στην περίπτωση που έχετε μερική όραση, εφόσον αυτή δεν σας επιτρέπει να κινείστε δίχως τη χρήση του λευκού μπαστουνιού. Οι κανόνες εκπαίδευσης και χειρισμού ενός σκύλου-οδηγού της Σχολής Λάρα είναι κοινοί και για τις δυο κατηγορίες χειριστών.

Ο σκύλος οδηγός φροντίζεται από το χειριστή του, για τον οποίο έχει την ευχαρίστηση να εργάζεται.

Μια ομάδα σκύλου οδηγού είναι ο σκύλος-οδηγός και ο χειριστής του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο