Παλαιότερες αρχικές αναρτήσεις

Δηλητηρίαση σκύλου-οδηγού της Ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών "Λάρα"

Η ντάιαμοντ

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, σε αυλή οικίας επί της οδού Σπύρου Λούη στην περιοχή του Δ. Μαραθώνα, δηλητηριάστηκε η Diamond (Ντάιαμοντ), ένα μαύρο Labrador Rertriever ηλικίας 4,5 ετών. Η Diamond ήταν πιστοποιημένος σκύλος-οδηγός της Σχολής "Λάρα" και είχε χορηγηθεί στον Παναγιώτη Κόλια. Παρά την άμεση αντίδραση, ο θάνατός της επήλθε πολύ γρήγορα. Όπως διαπιστώθηκε κατά την νεκροψία, ο θάνατος αποδίδεται στην κατάποση μεγάλης δόσης τοξικής ουσίας, η σύσταση της οποίας αναμένεται να εξακριβωθεί στις επόμενες ημέρες.

Δυστυχώς, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν βιώσει τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου τους κατοικίδιου από εσκεμμένη δηλητηρίαση, βιώνοντας ανείπωτο πόνο. Στην περίπτωση της Diamond στέρησαν από τον χειριστή της, τον Παναγιώτη Κόλια έναν εργαζόμενο πολίτη με ολική απώλεια όρασης, τη συντροφικότητα, τη χαρά και την αγάπη, αφού η σχέση μεταξύ σκύλου-οδηγού και χειριστή είναι στενή, αμοιβαία κι αξιοθαύμαστη. Ειδικά σε μια χώρα με ελάχιστους σκύλους-οδηγούς λόγω του υψηλότατου κόστους εκπαίδευσης, ο Παναγιώτης και η Diamond υπήρξαν μια άριστα εκπαιδευμένη και συντονισμένη ομάδα. Πλέον όμως κάποιοι αφαίρεσαν από τον Παναγιώτη το – δεδομένο για τους περισσότερους – δικαίωμα στην καλύτερη, ταχύτερη και κυρίως ασφαλέστερη μετακίνηση. Κυρίως όμως, του τραυμάτισαν την αυτοπεποίθηση που χαίρει κάθε χειριστής σκύλου-οδηγού αντιλαμβανόμενος ότι η δικαιωματικά ισότιμη μεταχείριση είναι εφικτή παρά τα όποια εμπόδια, φυσικά ή κοινωνικά.

Εν προκειμένω λοιπόν, οι συγκεκριμένοι θύτες διατάραξαν με βίαιο τρόπο την καθημερινότητα ενός συνανθρώπου μας σε πτυχές που για κάποιους είναι δεδομένες. Με μία "φόλα" τερμάτισαν βίαια και επώδυνα την πολύτιμη εργασία-προσφορά ενός σκύλου-οδηγού, που για την εκπαίδευση του οποίου απαιτήθηκαν όχι μόνο πολύτιμοι οικονομικοί πόροι, αλλά και η αγάπη μίας αλυσίδας ανθρώπων της Σχολής "Λάρα", που με ανιδιοτέλεια συνεισέφεραν χρόνο και ενέργεια επί ενάμιση έτος, προκειμένου να λάβει αυτό το πολύτιμο δώρο ο Παναγιώτης.

Όλοι εμείς στην Σχολή "Λάρα" είμαστε συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό της Diamond. Η συγκεκριμένη πράξη προσφοράς από πλευράς μας δεν αποτελεί μία τυπική ενέργεια παράδοσης ενός σκύλου, αλλά μία εξελικτική διαδικασία που στοχεύει στην παροχή πρωτόγνωρων και προηγμένων υπηρεσιών, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο αντίληψης των ανθρώπων με απώλεια όρασης, και εμμέσως ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτή η ανιδιοτελής μας πορεία καθιέρωσης ενός ολόκληρου θεσμού, ήταν και παραμένει αρκετά δύσβατη. Όμως θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, στηρίζοντας απεριόριστα όχι μόνο τον δικό μας Παναγιώτη, αλλά και κάθε τωρινό ή μελλοντικό χειριστή μας με απώλεια όρασης.

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών "Λάρα" με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα προβεί σε όποιες εκ του Νόμου ενέργειες δύναται να ενεργοποιήσει, δεδομένου μάλιστα του πρωτόγνωρου της υπόθεσης και της ειδικής προστασίας της ισχύουσας νομοθεσίας. Βέβαια, η έκβαση παρόμοιων υποθέσεων δείχνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να επιφέρει στην τιμωρία των δραστών, με εξαίρεση ίσως τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου κάποιος συμπολίτης μας αποφασίσει να επιδείξει θάρρος και να αναφέρει στις αρμόδιες αρχές τον υπαίτιο τέτοιου είδους εγκληματικών συμπεριφορών. Και εμείς συντάσσουμε με τη φωνή μας πως η αποσιώπηση ανάλογων περιστατικών ωμής βίας μας καθιστά συνυπεύθυνους, είτε για τη δική μας Diamond είτε για κάποιο σκυλάκι που περιπλανάται στους δρόμους. Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε αυτού του είδους οι δολοφόνοι να απομονωθούν κοινωνικά, να τιμωρούνται όποτε είναι εφικτό, και με την κατάλληλη παιδεία στο μέλλον να εκλείψουν.

Κλείνοντας αναφέρουμε μια παράγραφο από την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με αρ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π 90421/15-10-2014: "Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων (σκύλοι – οδηγοί, σκύλοι-βοηθοί και σκύλοι–θεραπείας), θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας".

To Διοικητικό Συμβούλιο και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ελληνικής Σχολής Σκύλων - Οδηγών "Λάρα"

To Δελτίο τύπου σε μορφή pdf


Τα δύο νέα κουτάβια μας

τα νέα μας κουτάβια

Δύο όμορφα κουτάβια ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα για να γίνουν σκύλοι οδηγοί. H "Τζαζ" και η "Φλερ", σοκολατί λαμπραντόρ με άψογο γενεαλογικό ιστορικό, δωρήθηκαν στη σχολή "Λάρα" από το εκτροφείο "Cosmos of Grace" και εισήχθησαν στο νέο πρόγραμμα puppy walking της σχολής με εκπαιδευτή τον Αλέξανδρο Παράσχη. Οι εκτροφείς, όχι μόνο προσφέρουν δωρεάν κουτάβια στη σχολή μας, αλλά επιλέγουν οικειοθελώς τα καλύτερα από πλευράς χαρακτηριστικών κουτάβια, γνωρίζοντας ότι με την προσφορά τους αυτή βοηθούν εμπράκτως την σχολή στο έργο της και μελλοντικά έναν άνθρωπο με απώλεια όρασης.

Ανάδοχός της "Τζαζ" είναι ο εθελοντής Δημήτρης Κομνινάκης, διασώστης στην "Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω", ενώ ανάδοχος της "Φλερ" είναι η Αθηνά Κοντοσώρου, εθελόντρια και πρώην χειρίστρια της σχολής. Και τα δύο κουτάβια θα εκπαιδευτούν για περίπου 1,5 έτος, πριν αποφοιτήσουν σαν σκύλοι - οδηγοί και ξεκινήσουν την πορεία τους με τους τυφλούς χειριστές τους.

Ένα ακόμα καφέ λαμπραντοράκι, δωρεά και αυτό του εκτροφείου "Cosmos of Grace", η "Φαρίνα", εντάχθηκε στο νέο εκτροφικό πρόγραμμα της σχολής "Λάρα" σε συνεργασία με το εκτροφείο. Είναι η 1η φορά που επιχειρείται στην Ελλάδα επιλεκτική εκτροφή Λαμπραντόρ - Ριτρίβερ από σχολή σκύλων - οδηγών.


Η υπεράσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης των εκπαιδευμένων κι εκπαιδευόμενων σκύλων-οδηγών

καταγγελία για παράνομη παρεμπόδιση σκύλου-οδηγού τυφλών

Παρά την συνεχή ενημέρωση για την προσφορά των σκύλων - οδηγών προς συνανθρώπους μας που πραγματοποιείται εδώ και μία ολόκληρη δεκαετία από τη Σχολή ‘Λάρα’, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που για διάφορους λόγους αγνοούν, τόσο την σημαντικότητα των σκύλων-οδηγών, όσο και την νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση όμως, η άγνοια της νομοθεσίας που οδηγεί στην παρεμπόδιση της πρόσβασης των σκύλων-οδηγών, πέρα από ηθικώς κατακριτέα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία ή άτομων με μειωμένη κινητικότητα, να κάνουν χρήση, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση, των δημόσιων οδικών μέσων μεταφοράς (Λεωφορεία) και μέσων σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τραμ).

Δυστυχώς σε αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας δεν γίνεται κατανοητό ότι οι σκύλοι-οδηγοί, καθόλα υγιείς, ήρεμοι και εκπαιδευμένοι βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών εκπαίδευσης, είναι εργαζόμενα ζώα που απλοποιούν την καθημερινότητα των τυφλών, παρά την απροσπελασιμότητα των υποδομών και τα επιπρόσθετα εμπόδια (π.χ., κατάληψη πεζοδρομίων, στάθμευση σε διαβάσεις πεζών και σε ράμπες, κ.α.) που βάζουν ορισμένοι στο διάβα τους.

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών ‘Λάρα’, όπως έχουμε επιδείξει σε αρκετές περιπτώσεις φορές στο παρελθόν, δεν επιθυμούμε την διαπόμπευση αυτών των που είτε δεν αγαπούν τα κατοικίδια ζώα, είτε δεν είναι ενημερωμένοι για τις πρόνοιες της ελληνικής νομοθεσίας. Σε κάθε όμως περίπτωση, η αποσιώπηση τέτοιων περιστατικών θα μας καθιστούσε συνυπεύθυνους στη καταστρατήγηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Για το λόγο αυτό το περιστατικό της παράνομης παρεμπόδισης της εισόδου σε συρμό σε εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο σκύλο-οδηγό τυφλών από υπάλληλο της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. οφείλουμε να το καυτηριάσουμε, προβαίνοντας άμεσα σε ενέργειες δημοσιότητάς του και βεβαίως να παρακολουθήσουμε τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν με ευθύνη της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε..

Ως άμεση ενέργεια, απεστάλη επιστολή καταγγελίας ώστε να ενημερωθούν για το περιστατικό, οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας.

Η Σχολή αναμένει άμεσα τις διορθωτικές ενέργειες της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. ώστε παρόμοιο περιστατικό να μην επαναληφθεί ουδέποτε στο μέλλον προς τους αυξανόμενους σε πλήθος Έλληνες ή επισκέπτες χειριστές κι εκπαιδευτές σκύλων-οδηγών, που προσπαθούν καθημερινά, σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αυτόνομη διαβίωση και την καθολική πρόσβαση.

Η επιστολή διαμαρτυρίας της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”.

Το ΔΣ της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”


Η έκτη ομάδα της Ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών "Λάρα" ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συνεκπαίδευσή της

Ο Μανώλης και ο Λέιζυ κατεβαίνουν τα σκαλιά του μετρό της Καλλιθέας

Η Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών "Λάρα" ανακοινώνει με χαρά την ολοκλήρωση της συνεκπαίδευσης του Λέιζυ (Lazy), ενός μαύρου λαμπραντόρ που αποτέλεσε ευγενική δωρεά του εκτροφείου Cosmos of Grace, με τον χειριστή του Μανώλη Διαμαντίδη που έχει ολική απώλεια όρασης. Η συνεκπαίδευση της ομάδας σκύλου-οδηγού / τυφλού-χειριστή έγινε εφικτή κατόπιν σημαντικής οικονομικής χορηγίας ιδιώτη, και πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις καλές διεθνείς πρακτικές όπως αυτές εφαρμόζονται από όλα τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών Τυφλών (International Guide - Dog Federation). Στη όλη διαδικασία συνέδραμαν οι εθελόντριες της Σχολής Δομινίκη Κατσαδώρου και Κατερίνα Γκιώνη, οι οποίες ανέλαβαν τη φιλοξενία και τη βασική κοινωνικοποίηση του Λέιζυ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου – οδηγού και η συνεκπαίδευσή του με τον τυφλό-χειριστή διαρκεί περίπου ενάμισι έτος. Ο Μανώλης Διαμαντίδης και ο Λέιζυ είναι η έκτη ομάδα που εκπαιδεύεται από τη Σχολή "Λάρα" και προφέρεται εντελώς δωρεάν. Οι σκύλοι-οδηγοί αποτελούν δώρο ζωής για τους ανθρώπους με απώλεια όρασης, καθώς τους προσφέρουν γρήγορη κι ασφαλή μετακίνηση στο μη – δομημένο αστικό περιβάλλον της Ελλάδας. Ευχόμαστε λοιπόν ολόψυχα στον Μανώλη και τον Λέιζυ μια καλή πορεία κι ελπίζουμε να αποτελέσουν και εκείνοι έμπνευση και για άλλους συμπολίτες με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Τέλος, ευχαριστούμε τον ιδιώτη που τόσο απλόχερα πρόσφερε στον Μανώλη έναν σκύλο – οδηγό, όλους τους φίλους μας που συνδράμουν με διάφορους τρόπους ώστε η πορεία αυτή να συνεχίζει, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους για τη συνεχιζόμενη και με θετικό πρόσημο κάλυψη του έργου της Σχολής. Μέσω αυτής της διάχυσης, η ανταπόκριση που βρίσκει το έργο της Σχολής από πολλούς φίλους, εντός και εκτός χώρας, είναι συγκινητική.

Το ΔΣ της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”


Ο σημαντικός ρόλος των εκτροφέων στο έργο της Σχολής "Λάρα"

εκτροφείο M.C. of Palmhill

Η σταδιοδρομία ενός σκύλου-οδηγού ξεκινά πριν ακόμα αυτός γεννηθεί. Η εκτροφή εκτός από ευθύνη, απόλυτη γνώση της ιστορίας των φυλών και της γενεαλογίας των σκύλων που αναπαράγονται, προϋποθέτει και γνώσεις σε πολλούς τομείς όπως προβλημάτων της φυλής, μορφολογικών, ανατομικών και υγείας σε κάθε γενεαλογική γραμμή, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και η βελτίωση της φυλής.

Η Σχολή Σκύλων-Οδηγών "Λάρα", καθόλη την πορεία της, έχει την τιμή να συνεργάζεται με εκτροφείς που παρέχουν σκύλους που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς σκύλους-οδηγούς της με άψογο γενεαλογικό ιστορικό, ελαχιστοποιώντας τις όποιες πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών και δυσπλασιών που εμφανίζονται σε σκύλους της φυλής Λαμπραντόρ. Οι εκτροφείς αυτοί όχι μόνο προσφέρουν δωρεάν τους σκύλους τους στη Σχολή μας, αλλά επιλέγουν οικειοθελώς το καλύτερο από πλευράς χαρακτηριστικών κουτάβι για να το δωρίσουν, γνωρίζοντας ότι με την προσφορά τους αυτή βοηθούν εμπράκτως την Σχολή στο έργο της και μελλοντικά τον τυφλό χειριστή τους.

Οι εκτροφείς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν σταθεί αρωγοί στο έργο μας είναι:

Επιπλέον των γενεαλογικών χαρακτηριστικών, με δεδομένο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που οφείλει να έχει ένας σκύλος-οδηγός και τον οποίο εξωτερικεύει από κουτάβι, οι συγκεκριμένοι εκτροφείς δεν είναι απλώς πολυμαθείς με καλές γνώσεις γενετικής, αλλά αποτελούν τον 1ο αντικειμενικό κριτή, αποκλείοντας από την επιλογή σκύλους οι οποίοι, ακόμα και αν έχουν άψογα χαρακτηριστικά, δεν έχουν τον χαρακτήρα που θα αρμόζει στο μελλοντικό τους επάγγελμα. Προς τούτο, η προσωπική τους εμπειρία είναι για εμάς μία πρώτη διασφάλιση, ότι η εκπαίδευση που θα ακολουθήσει θα έχει επιτυχία.

Είναι σημαντικό οι πόροι που διατίθενται από κάθε κυνόφιλο στην αγορά ενός σκύλου, να ενισχύουν τους υπεύθυνους και σοβαρούς εκτροφείς, που μεριμνούν ώστε οι σκύλοι τους δίδονται σε ανθρώπους με γνώμονα το συμφέρον των ίδιων των σκύλων. Η Σχολή Σκύλων-Οδηγών "Λάρα" αξιοποιεί στο μέγιστο την επαγγελματική στάση των συγκεκριμένων εκτροφέων, διασφαλίζοντας άριστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των σκύλων-οδηγών της.

Το ΔΣ της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”

εκτροφεία Πάνου Νιστηκάκη


Η παρουσία της Σχολής "Λάρα" στο φεστιβάλ "Κατοικίδια εν Δράσει 2014

Η παρουσία της ομάδας της Σχολής Λάρα στο φεστιβάλ Κατοικίδια εν Δράσει 2014

Ήταν για όλους μας ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό τριήμερο. Η συνταξιούχος πλέον Λάρα, η Κρύσταλ, η Μέη, η Ντάιαμοντ, η Σίσσυ, η Ήρα, ο Λέιζυ και εμείς οι υπόλοιποι που συνδράμουμε εθελοντικά το έργο της Σχολής, βρεθήκαμε με την υποστήριξη της Royal Canin Hellas, στο φεστιβάλ "Κατοικίδια εν Δράσει 2014" και είχαμε την ευκαιρία να σας δείξουμε από κοντά το έργο της Σχολής. Τους πιστοποιημένους σκύλους-οδηγούς της Σχολής μας που βρίσκονται – μέχρι στιγμής – σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της χώρας μας και μπορεί να τύχει να διασταυρωθείτε μαζί τους στο πεζοδρόμιο, σε μία καφετέρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ένα πάρκο διότι ως γνωστόν από το 2010 έχει θεσμοθετηθεί η καθολική πρόσβαση των σκύλων - βοηθείας παντού, και έχουν εκδοθεί επεξηγηματικές οδηγίες (π.χ., η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας).

Χειριστές και σκύλοι–οδηγοί της Ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών "Λάρα" υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Βόλο και πλέον στην Χίο. Άλλωστε η Σχόλη, έχοντας στις τάξεις της τον πρώτο Έλληνα εκπαιδευτή κινητικότητας με σκύλο-οδηγό, παράγει πλέον ομάδες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Το έργο αυτό, που επί της ουσίας είναι μία ανιδιοτελής κοινωνική συνεισφορά στους συμπολίτες μας με απώλεια όρασης, προβάλλεται με κάθε ευκαιρία και σε κάθε μέσο επικοινωνίας. Πρόσφατα, ο Παναγιώτης Κόλλιας με την Ντάιαμοντ που εκπαιδεύτηκαν με χορηγία της εταιρείας ζωοτροφών Royal Canin Hellas, φιλοξενήθηκαν στο τηλεοπτικό πλατό της Ελένης Μενεγάκη στο κανάλι Alpha, ενώ η φιλοξενία και σε άλλα τηλεοπτικά πλατό είναι ολοένα και αυξανόμενη. Άρθρα εφημερίδων και blogs αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια στο έργο μας, με έμφαση στο όραμά μας να καταστήσουμε την καθημερινότητα μίας συγκεκριμένης κατηγορίας συνανθρώπων μας αξιοπρεπή και όσο το δυνατόν ανεξάρτητη. Διότι ο χειριστής ενός σκύλου – οδηγού έχει εν τέλει το σθένος, όχι μόνο να καταπολεμήσει ψυχολογικά την αναπηρία του, αλλά στο δύσκολο δρόμο της ζωής του που είναι γεμάτος εμπόδια που ορθώνονται μπροστά του, επιλέγει συνειδητά να φροντίσει μία ακόμα ψυχή, με την οποία συμπορεύεται. Το σκύλο – σύντροφό του, που του ανταποδίδει απλόχερα αυτή τη φροντίδα προσέχοντας το διάβα του, αποφεύγοντας εμπόδια και δίνοντάς του ενέργεια και χαρά στην καθημερινότητά του.

Η δημοσιοποίηση του έργου της Σχολής και η ανταπόκριση που αυτό βρίσκει από πολλούς φίλους είναι συγκινητική. Η δημοσιότητα αυτή για όλους εμάς δεν είναι αυτοσκοπός, παρά ένα μέσο που βοηθά στην εγκαθίδρυση του θεσμού των σκύλων-οδηγών, και δια μέσου αυτού την επαύξηση της προσπελασιμότητας και της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των υποδομών, φυσικών και ψηφιακών στην Ελλάδα. Διότι η χώρα μας, όντας η ομορφότερη χώρα στον πλανήτη Γη, αξίζει να είναι φιλική προς όλους τους πολίτες της και επισκέψιμη από όλους τους εν δυνάμει επισκέπτες της. Σε αυτούς συγκαταλέγονται πολλοί πολίτες με αναπηρία, που ναι μεν θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας, πλην όμως οι προσφερόμενες υποδομές δεν είναι επαρκείς για τις ανάγκες τους.

Παράλληλα της προσπάθειας υλοποίησης αυτού του οράματος, η Σχολή μεριμνά ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες της βέλτιστα, αξιοποιώντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και την εμπειρία από την οκταετή πορεία της. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί δράσεις για την καταγραφή των ατόμων με απώλεια όρασης, την κατασκευή εργαλείων αξιολόγησης χειριστών και σκύλων-οδηγών σε συνεργασία με άλλες Σχολές – Μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών (International Guide-Dog Federation), την εφ’ όρου ζωής παρακολούθηση της ομάδας σκύλου-οδηγού / χειριστή με απώλεια όρασης, την ανάπτυξη εκτροφικών γραμμών και την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού. Με δεδομένο ότι όλες οι υπηρεσίες της Σχολής παρέχονται εντελώς δωρεάν, τα λειτουργικά της έξοδα καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από ιδιωτικές χορηγίες οργανισμών και εταιρειών, αλλά και με το μικρό υστέρημα απλών συμπολιτών μας. Σε όλους αυτούς είμαστε ευγνώμονες!

Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να σας ευχαριστούμε για την αγάπη που μας δείχνετε σε κάθε ευκαιρία. Εκτός από την βοήθειά σας, μπορείτε και εσείς να γίνετε αρωγοί στο έργο μας και να συμβάλετε άμεσα, ο καθένας με τις όποιες δυνάμεις του, στο να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα των υποδομών της πόλης σας, του χωριού σας, του πάρκου σας, του πεζοδρομίου έξω από το σπίτι σας. Με το παράδειγμά σας, θα διευκολύνετε όλους τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις υποδομές αυτές. Κυρίως όμως θα διευκολύνετε εμπράκτως το έργο ενός σκύλου-οδηγού και την καθημερινότητα του χειριστή του με απώλεια όρασης, ενός συμπολίτη μας, ή ενός επισκέπτη της χώρας μας!

Το ΔΣ της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”

ΥΓ: Για όλους εσάς που θέλετε να δείτε φωτογραφικό υλικό από το φεστιβάλ "Κατοικίδια εν Δράσει 2014", μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα μας στο facebook


H Σχολή "Λάρα" παραδίδει τον 4ο πιστοποιημένο σκύλο – οδηγό τυφλών στον Παναγιώτη Κόλια

Η Ντάιαμοντ με τον Τάκη στο λιμάνι της Χίου

Με μεγάλη χαρά, η Σχολή Σκύλων-Οδηγών “Λάρα” ανακοινώνει την παράδοση ενός σκύλου – οδηγού στον Παναγιώτη Κόλια, 28 ετών με ολική απώλεια όρασης. Ο σκύλος-οδηγός ονομάζεται “Ντάιαμοντ” (“Diamond”) και είναι ένα θηλυκό μαύρο Λαμπραντόρ που δωρήθηκε στη Σχολή από το εκτροφείο MC of Palmhill.

Την εκπαίδευση της Ντάιαμοντ καθώς και όλα τα έξοδα της συνεκπαίδευσης τους με τον Παναγιώτη, κάλυψε με αποκλειστική της χορηγία η εταιρεία ζωοτροφών Royal Canin Hellas. Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα σκύλου-οδηγού που εκπαιδεύτηκε με χορηγία της Royal Canin Hellas, μετά την Ευγενία Σταμάτη με την Κρύσταλ. Σημειώνεται ότι η Σχολή στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές οικονομικές και υλικές χορηγίες προκειμένου να προσφέρει εντελώς δωρεάν τους σκύλους οδηγούς της σε συμπολίτες μας με απώλεια όρασης.

Επιπλέον, βοήθεια προσφέρεται από πολλούς αφανείς υποστηρικτές και εθελοντές της Σχολής. Στην περίπτωση της Ντάιαμοντ:

  • Ως κουτάβι, η Ντάιαμοντ φιλοξενήθηκε και κοινωνικοποιήθηκε από τον εθελοντή μας Δημήτρη Παπάζογλου. Εάν αγαπάτε τους σκύλους και θα θέλατε να αναλάβετε την κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού για μια περίοδο 6-8 μηνών, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να γίνετε εθελοντές ή ανάδοχοι και να συνδράμετε με αυτό τον τρόπο το κοινωνικό έργο της Σχολής.
  • Οι κτηνιατρικές της ανάγκες καλύφθηκαν από τον κτηνίατρο Θωμά Μαραγκό.
  • Τον Πάρι Διαμαντίδη, εκπαιδευτή κινητικότητας με σκύλο-οδηγό της Σχολής, υποστήριξε η εκπαιδεύτρια κινητικότητας με σκύλο-οδηγό Σίλβια Σαμπατίνι, από την Εθνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών της Ιταλίας.

Εμείς στη Σχολή σκύλων-οδηγών “Λάρα” πιστεύουμε πως και οι συμπολίτες μας με απώλεια όρασης πρέπει να είναι ικανοί να πηγαίνουν όπου επιθυμούν, όποτε το επιθυμούν. Γι' αυτό, αξιολογούμε κι εκπαιδεύουμε τους σκύλους-οδηγούς και τους χειριστές μας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους, πανελλαδικά.

Με τη δική σας υποστήριξη, παλεύουμε ώστε οι άνθρωποι με απώλεια όρασης να μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικούν, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, το δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στη διασκέδαση, στην πληροφόρηση και όπου αλλού όπως όλοι μας. Σε αυτή τους την πορεία, ένας σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, είναι μία ψυχολογική βοήθεια. Ένας σκύλος-οδηγός όμως είναι πολλά παραπάνω.

Το ΔΣ της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”

ΥΓ: μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ από την συνεκπαίδευση της Ντάιαμοντ και του Τάκη στο νησί της Χίου.


Η Λάρα σας ενημερώνει για το νέο Νόμο 4235 του 2014

Η λάρα σε μία βόλτα της

Για σας!

Έχω καιρό να σας μιλήσω διότι ως συνταξιούχος πλέον σκύλος - οδηγός τυφλών δεν πολυμιλώ, παρά απολαμβάνω μικρές βόλτες. Έχω αρθριτικά κι άφησα τους άριστα εκπαιδευμένους διαδόχους μου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αραιά και που όμως σας βλέπω και με βλέπετε στις επιδείξεις της Σχολής “Λάρα”, όπου μου δείχνετε όλοι την αγάπη σας με φιλιά και χάδια.

Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα με την Ιωάννα, υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που δεν με άφηναν να μπω στο λεωφορείο, στο ταξί, ακόμα και σε κάποιες καφετέριες όπου ήθελα να ξαποστάσω κι εγώ λίγο και να δροσιστώ. Φυσικά, ήμουν πολύ λυπημένη για αυτή τη συμπεριφορά, όπως και η χειρίστριά μου η Ιωάννα. Εδώ στην Ελλάδα, παρότι πάρα πολλοί άνθρωποι αγαπάνε τα ζώα, υπάρχουν και κάποιοι που δεν γνωρίζουν τι είδους εκπαίδευση έχουμε και, χωρίς να με ξέρουν, έλεγαν ότι οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών δεν πρέπει να μπαίνουν παντού. Για να διαλυθεί λοιπόν αυτή η σύγχυση πήγα και κούνησα την ουρά μου, διότι έχω μάθει να μην γαυγίζω, και σε κάποιους που τους λένε πολιτικούς. Εγώ δεν κατάλαβα ποια η διαφορά με τους άλλους ανθρώπους διότι και αυτοί με χαϊδεύανε, αν και δεν με άφησαν να σαλιώσω λίγο τα πολύ μυρωδάτα παντελόνια τους. Μας είπαν τότε ότι θα φτιάξουν ένα χαρτί που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Φυσικά εγώ δεν μάσησα και δεν περίμενα αυτό το χαρτί. Συνέχιζα να μπαίνω παντού αν και δεν υπήρχε αυτό το χαρτί. Διότι οι άνθρωποι, όταν με βλέπανε που τους κοίταζα και τους κουνούσα ακαταμάχητα την ουρά μου δεν μπορούσαν να μου αντισταθούν.

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε. Το 2010, εκείνοι οι άνθρωποι με τα μυρωδάτα παντελόνια κάθισαν κι έγραψαν κάτι σε ένα χαρτί που το είπαν Νόμο (Ν.3868/2010). Πλέον, η νέα γενιά σκύλων οδηγών τυφλών της Σχολής “Λάρα” κυκλοφορούσε παντού ελεύθερα στην Ελλάδα! Αργότερα όμως η Μέη μου είπε πως το χαρτί είχε κάποιες τρύπες. Δεν έγραφε πως οι σκύλοι-οδηγοί δεν φορούν φίμωτρο. Δεν ήξεραν βέβαια ότι γνωρίζουμε πως να συμπεριφερθούμε ώστε να μην χρειάζεται να μας φοβάται κανένας. Δεν δαγκώνουμε ποτέ παρά μόνο το φαγητό μας, δεν είμαστε επιθετικοί και γι αυτό δεν χρειάζεται να φοράμε φίμωτρο. Επίσης, οι μικροί συνάδελφοι μας που βρίσκονταν ακόμα στην διαδικασία της εκπαίδευσης δεν μπορούσαν κι αυτοί να μπαίνουν παντού.

Μου θύμισαν λοιπόν ξανά πως θα έπρεπε να βγάλουν κι άλλο χαρτί. Αυτό το χαρτί επιτέλους γράφτηκε (Ν.4235/2014) και όπως αυτό λέει όλοι οι σκύλοι - οδηγοί, μεγάλοι και μικροί, μπορούν να κυκλοφορούν ανενόχλητα και χωρίς φίμωτρο στα μέσα μεταφοράς. Και εγώ φυσικά η συνταξιούχος, αν και δεν πολυμετακινούμαι και μου αρέσει πλέον να ξαπλώνω και να τρώω καμιά λιχουδιά.

Σας γράφω λοιπόν διότι θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσους μόχθησαν για να βγει αυτό το χαρτί, όπως και τους φίλους στη σελίδα μας στο facebook που ενημερώνουν αρκετούς για την εκπαίδευσή μας. Και μην νομίζετε ότι αυτό το πρόβλημα το είχε μόνο η Ελλάδα. Εγώ που έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ξέρω ότι και αλλού υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Όμως εμένα με νοιάζει η ομορφότερη χώρα του κόσμου, η Ελλάδα! Eδώ να είμαστε καλά, να είμαστε σε μία χώρα πρότυπο με χαρούμενους ανθρώπους που αγαπάνε τα ζώα και όλοι σας να μας αναγνωρίζετε ως τετράποδους φύλακες αγγέλους. Και να μας χαϊδεύετε όταν δεν εργαζόμαστε!

Σας φιλω!

Η “Λάρα”

ΥΓ: Μπορείτε να ενημερωθείτε για το τμήμα του Νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ Α 32) στη σελίδα μας Νομοθεσία.


Η ομάδα της της Σχολής σκύλων-οδηγών “Λάρα” σας εύχεται καλές γιορτές

Η ομάδα της Σχολής Λάρα σας εύχεται καλές γιορτές

Έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων, όπου ανεξάρτητα από τις δυσκολίες όλων μας μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία και κουράγιο από κάποιον που μπορεί να μας τα προσφέρει απλόχερα και χωρίς ιδιοτέλεια. Οι πιστοί φίλοι του ανθρώπου, οι σκύλοι, οι γάτες αλλά και άλλα κατοικίδια, περνούν αρκετά από τα χρόνια της ζωής τους προσφέροντας στον άνθρωπο την ενέργεια και την ξεγνοιασιά τους, όμως σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν στο δρόμο. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για την προστασία των αδέσποτων ζώων, γι αυτό παραδοσιακά οι εθελοντές όπως εκείνοι του Σωματείου Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.Gr, και άλλων οργανώσεων ανά την Ελλάδα, βοηθούν να καλυφθεί κάπως αυτό το κενό.

Τα κατοικίδια ζώα δεν προσφέρουν όμως μόνο συντροφιά στον άνθρωπο. Αναλόγως της εκπαίδευσής τους, μπορούν να προσφέρουν με την εργασία τους σε τομείς εξαιρετικά χρήσιμους. Θα μπορούσατε να παίρνετε καθημερινά αποφάσεις ζωής για κάποιον που αγαπάτε σε χρόνο μηδέν; Θα μπορούσατε να εργάζεστε για ώρες, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, δίχως να στρέφετε την προσοχή σας οπουδήποτε αλλού; Σας έχουμε ενημερώσει σχετικά με το έργο των σκύλων-οδηγών τυφλών. Ελάτε λοιπόν αυτή την Κυριακή, στο Bazaar του Stray.Gr και θα μάθετε και να διαπιστώσετε από κοντά γιατί οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών θεωρούνται η “αφρόκρεμα” των σκύλων εργασίας!

Το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013, περιλαμβάνει πολλές δράσεις ενημέρωσης αλλά και τα απαραίτητα, για την καλλιέργεια της χαμένης μας αισιοδοξίας, χριστουγεννιάτικα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Εμείς θα είμαστε εκεί και μπορείτε να μας γνωρίσετε και να χαϊδέψετε την επίτιμη πρόεδρο Λάρα, τη Μέη, και να παρακολουθήσετε τις επιδείξεις μας. Και για όλους εσάς που δεν θα μπορέστε, περιμένουμε τις ευχές σας στη σελίδα μας στο facebook.

Σας περιμένουμε να σας ευχηθούμε!

Η Ομάδα της Σχολής “Λάρα”


Η παρουσία της Σχολής σκύλων-οδηγών “Λάρα” στη Διεθνή Έκθεση Σκύλων “International Dog Festival – Athens 2013”

Η ομάδα της Σχολής Λάρα, οι εκπαιδευμένοι σκύλοι, οι επίδοξοι μαθητές και οι φίλοι μας όλοι μας στη Διεθνή Έκθεση

Ήταν ένα εκπληκτικό σαββατοκύριακο. Και ήμασταν όλοι μας εκεί στη Διεθνή Έκθεση Σκύλων “International Dog Festival – Athens 2013” στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, με χορηγία της Royal Canin Hellas και τη συνεργασία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας. Η ομάδα της Σχολής, οι εκπαιδευμένοι σκύλοι-οδηγοί τυφλών, οι επίδοξοι μαθητές και συνεχιστές. Ήσασταν και εσείς οι φίλοι μας, οι παλαιοί που διαχέετε και ενημερώνετε για το έργο της Σχολής σκύλων-οδηγών ‘Λάρα’ και οι νέοι που μόλις μας γνωρίσατε. Η αγάπη που μας δείχνετε είναι έμπρακτη και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πορεία των δράσεών μας ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών όλων μας από τη Σχολή. Είμαστε όλοι ακτιβιστές σε μία κοινή προσπάθεια να βοηθήσουμε πρακτικά, και πάντα βάσει διεθνών προδιαγραφών, τους συμπολίτες μας με μειωμένη ή ολική όραση στον καθημερινό αγώνα τους για ανεξάρτητη διαβίωση.

Ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουν σε αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια. Η Ιωάννα-Μαρία, η Αγγέλικα, η Λεία, ο Πάρις, η Μαρί-Γεωργία, η Μαρίνα, ο Τζουζέπε, η Μαριάννα, η Σταυρούλα, η Τζένα, η Ματίνα, η Χριστίνα, η Κατερίνα, η Εύη, η Αθηνά, ο Δημήτρης, η Σύλβια, ο Ανδρέας, ο Χρήστος, η Αιμιλία, η Ειρήνη, ο Ιορδάνης, η Βάσσια, η Ρούλα, ο Νεκτάριος, ο Βασίλης, ο Δημοσθένης, ο Γιάννης, και πάρα πολλοί άλλοι. Οι φίλοι μας στο facebook έφτασαν τους 8 χιλιάδες, όμως η ενέργεια όλων εσάς που βοηθάτε το έργο μας και ιδιαιτέρως των εθελοντών μας είναι ισοδύναμη με 8 εκατομμύρια διότι η προσφορά αυτή δίνεται από καρδιάς. Ίσως και παραπάνω εάν συνυπολογίσουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Royal Canin Hellas που στηρίζει την εκπαίδευση του πρώτου εκπαιδευτή σκύλων οδηγών - τυφλών στην Ελλάδα, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος χάρις του οποίου ο Μάριος βοηθά καθημερινά την Αθανασία να κινείται στη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού, της τράπεζας Alpha Bank και της Ελληνικής αλυσίδας supermarket Σκλαβενίτη που βοηθάνε στη λειτουργία της Σχολής, αλλά και των άλλων ιδιωτών χορηγών μας. Το εγχείρημα είναι πρωτοποριακό για την χώρα μας, και εξαιρετικά δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως η απήχηση για το έργο της Σχολής είναι αυξανόμενη και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού που μέχρι πρότινος δεν γνώριζε τα προβλήματα προσβασιμότητας των συμπολιτών μας βοηθούν στην υπερπήδηση των εμποδίων. Η προσπάθεια αυτή βρίσκει πλέον υποστηρικτές και σε άλλες χώρες, με πρόσφατη εκείνη της Σχολής Σκύλων - Οδηγών Τυφλών της Περιφέρειας της Τοσκάνης. Οραματιζόμαστε ένα αύριο όπου η σχολή μας θα ανταγωνίζεται ισάξια έγκριτες σχολές του εξωτερικού και θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με μικρότερο χρόνο αναμονής και πάντα εντελώς δωρεάν.

Είναι πολλοί συμπαραστάτες μας που δεν είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στη Διεθνή Έκθεση. Κάποιοι από εσάς ήδη διαβάσατε κάποια σχετικά άρθρα όπως αυτό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Για όλους εσάς που δεν ζήσατε την εμπειρία να διαπιστώσετε τα αποτελέσματα της σκληρής εκπαίδευσης της Κρύσταλ, να χαϊδέψετε την επίτιμη πρόεδρο Λάρα, τη Μέη, το Μάριο, να παρακολουθήσετε τις επιδείξεις ή τα νέα μας κουτάβια, μπορείτε να δείτε το σχετικό υλικό στο facebook.

Σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε από κοντά!

Η Ομάδα της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”


Η Royal Canin Hellas στηρίζει την εκπαίδευση του 1ου πιστοποιημένου εκπαιδευτή σκύλων οδηγών-τυφλών στην Ελλάδα

o Πάρις, ο Εκπαιδευτής Κινητικότητας με Σκύλο-Οδηγό με την Κρύσταλ

Oι Εκπαιδευτές Κινητικότητας με Σκύλο-Οδηγό, ή όπως αποκαλούνται διεθνώς GDMI από το “Guide-Dog Mobility Instructors”, είναι εξιδεικευμένοι επαγγελματίες που εκπαιδεύονται σε αναγνωρισμένες σχολές σκύλων-οδηγών υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών (International Guide-Dog Federation). Κάποια από τα καθήκοντα των GDMI είναι: η παρακολούθηση του προγράμματος κοινωνικοποίησης κουταβιών, η εκπαίδευση των μελλοντικών σκύλων-οδηγών, η προπαρασκευή των υποψήφιων χειριστών και χειριστριών σκύλων-οδηγών, η συνεκπαίδευση των ομάδων σκύλων-οδηγών (σκύλος-οδηγός και χειριστής/χειρίστρια) και η εφόρου ζωής παρακολούθηση και μετεκπαίδευση των ομάδων που έχει εκπαιδεύσει. Η ευθύνη που φέρουν είναι μεγάλη καθώς είναι εκείνοι που εγκρίνουν εάν ένας ή μία χειριστής/χειρίστρια με ολική ή μερική απώλεια όρασης και ένας σκύλος-οδηγός τυφλών, είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι προκειμένου να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια στο δρόμο. Το επάγγελμα τους είναι κλειστό και πρέπει να δωθεί έγκριση από την Διεθνή Ομοσπονδία Σκύλων-Οδηγών, προκειμένου να ανοίξει μια θέση για ένα νέο εκπαιδευόμενο. Αυτό συμβαίνει για λόγους ηθικής και ασφάλειας. Παγκοσμίως, εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 300 αναγνωρισμένοι GDMI. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν διέθετε κανέναν εκπαιδευτή κινητικότητας με σκύλο-οδηγό αφού η μοναδική Ελληνίδα που διαθέτει αυτόν τον τίτλο διαμένει στο εξωτερικό. Πρόκειται για την Ευθαλία Σταβοράβδη, ιδρυτικό μέλος της σχολής σκύλων-οδηγών “Λάρα”.

Η Σχολή σκύλων-οδηγών “Λάρα” βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει πως βρίσκεται στη διαδικασία εκπαίδευσης του 1ου Έλληνα Εκπαιδευτή Κινητικότητας με Σκύλο-Οδηγό. Πρόκειται για τον Πάρι Διαμαντίδη, ο οποίος εκπαιδεύεται στην Εθνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών της Ιταλίας και αναμένεται να αποφοιτήσει το 2014. Η συγκεκριμένη σχολή διαθέτει προσωπικό με τεράστια πείρα και αποτελεί μια από τις παλαιότερες διεθνώς σχολές σκύλων-οδηγών, αφού ιδρύθηκε το 1929. Με δεδομένο ότι η σχολή σκύλων-οδηγών “Λάρα” βασίζεται εξ'ολοκλήρου σε ιδιωτικές χορηγίες, η εκπαίδευση του Πάρη δεν θα γινόταν πραγματικότητα δίχως την ευγενική συμβολή της Royal Canin Hellas. H Royal Canin αποδεικνύει έμπρακτα την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αφουγκραζόμενη την ανάγκη της ύπαρξης ενός φορέα που θα εκπαιδεύει και θα χορηγεί σκύλους-οδηγούς σε άτομα με απώλεια όρασης, εντελώς δωρεάν. Η πρώτη εκπαιδευόμενη του Πάρη θα είναι η Κρύσταλ. Πρόκειται για ένα ξανθό λαμπραντόρ-ριτρίβερ 14 μηνών που μας δωρίθηκε από το εκτροφείο MC of Palmhill. Η Κρύσταλ εκπαιδεύεται επίσης με χορηγία της Royal Canin Hellas και αναμένεται να δωθεί σε μια χειρίστρια με ολική απώλεια όρασης στο τέλος του 2013.

Η Σχολή “Λάρα” έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. Οραματιζόμαστε ένα αύριο όπου η σχολή μας θα ανταγωνίζεται ισάξια έγκριτες σχολές του εξωτερικού και θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με μικρότερο χρόνο αναμονής και πάντα εντελώς δωρεάν. Το 1ο μεγάλο βήμα για την ύπαρξη μόνιμου, εξιδεικευμένου προσωπικού στην Ελλάδα, έγινε και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι!

Σας ευχαριστούμε!

Η Ομάδα της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”


Η Σχολή σκύλων-οδηγών “Λάρα” συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσβασιμότητα του διαδικτύου

μας τιμά η παρουσσία του ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη με τα μέλη της Σχολής που ποζάρουν μαζί στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Αρκετοί συμπολίτες μας, λόγω της απροσπελασιμότητας των φυσικών υποδομών, βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι Σκύλοι-Οδηγοί τυφλών είναι μία σημαντική βοήθεια στην καθημερινότητα των ανθρώπων με απώλεια όρασης για την αυτόνομη κίνησή τους και την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης. Παράλληλα, ο σχεδιασμός στρατηγικών σύγχρονων δομών προσβασιμότητας για τους ΑμεΑ σε φυσικό ή και στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, έρχεται να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει την πρόσβαση των χειριστών σκύλων-οδηγών. Ειδικότερα, η ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία και την αγορά ψηφιακής πλέον εργασίας αποτελούν, πέρα από Συνταγματική πρόνοια, αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή των συμπολιτών μας με αναπηρίες. Για το λόγο αυτό, προκρίνεται ολοένα και περισσότερο η προσβασιμότητα του διαδικτύου, εφόσον το μέσο αυτό κυριαρχεί στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, αποτελώντας μάλιστα τη βασικότερη εναλλακτική μορφή πρόσβασης σε υπηρεσίες για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Η Σχολή, από την πρώτη στιγμή δημιουργίας της, γνωρίζοντας τα προβλήματα στη πρόσβαση στο διαδίκτυο, προκειμένου να ενημερώνει τους συνανθρώπους μας αμεα και τους φίλους μας, προσφέρει το περιεχόμενο του ιστοχώρου της σε πλήρως προσβάσιμη μορφή. Πλεόν, η σημασία της προσβασιμότητας του διαδικτύου αρχίζει να αποτυπώνεται έμπρακτα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην τιμητική πρόσκληση να επισκεφτεί η ομάδα της Σχολής «Λάρα» την Πέμπτη 25 Απριλίου το Ευρωκοινοβούλιο, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά την πρόοδο που συντελείται στο συγκεκριμένο θέμα από τον Ευρωβουλευτή κο Χατζημαρκάκη. Με το δίπτυχό του «όραμα και πραγματισμός», το οποίο ταυτίζεται με τις μακροχρόνιες προσπάθειες του αναπηρικού κινήματος, δημιουργείται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσφερθεί διέξοδος στο πρόβλημα της απροσπελασιμότητας των διαδικτυακών υπηρεσιών, με έμφαση εκείνες του δημοσίου. Έχει τη συμπαράσταση και την όποια βοήθειά μας στο δύσκολο αυτό έργο που έχει αναλάβει. H νέα πλήρως προσβάσιμη έκδοση της προσωπικής του ιστοσελίδας αποδεικνύει τις προθέσεις του, ενώ το σχετικό ρεπορτάζ του AMNA web TV αναδεικνύει το θέμα με την πρέπουσα σημασία. Μπορείτε να δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό της επίσκεψής μας στο facebook.

Η Ευρώπη παρακολουθεί τις δράσεις στην χώρα μας με ιδιωτική πρωτοβουλία για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ΑμεΑ. Υπηρεσίες που προσφέρονται σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως αυτή του Σκύλου – Οδηγού Τυφλών, που σε λίγα χρόνια ελπίζουμε να είναι και στη χώρα μας αυτονόητες. Ο δρόμος για την επίτευξη ενός αυτόνομου, ιδιωτικού ΜΚΟ που στοχεύει σε υψηλού επιπέδου εξιδεικευμένες υπηρεσίες για ΑμεΑ, είναι ακόμα μακρύς, και ελπίζουμε να με τη στήριξη όλων σας να τα καταφέρουμε. Στην όποια μας πορεία έχουμε διασχίσει για αυτό μας το στόχο, βρεθήκαμε σε ανυπέρβλητα για τις δυνάμεις μας εμπόδια τα οποία δεν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε χωρίς την έμπρακτη και ανυστερόβουλη στήριξη όλων των επώνυμων και ανώνυμων που μας βοηθούν και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά: την Royal Canin Hellas, το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, την Τράπεζα “Alpha Bank”, την Ελληνική αλυσίδα supermarket “Σκλαβενίτης”, το εκτροφείο σκύλων “MC of Palmhill“, τα “Πλαστικά Κρήτης”, την “Παγκρήτια Τράπεζα“ και όλων των άλλων χορηγών μας. Επίσης δεν λησμονούμε τους εθελοντές μας, τους δημοσιογράφους που αναδεικνύουν το έργο μας, και βεβαίως όλους εσάς που μας τιμάτε με τα σχόλια και τη βοήθειά σας.

Σας ευχαριστούμε!

Η Ομάδα της Σχολής Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”


H Λάρα ετοιμάζει εκπλήξεις για τους φίλους της Σχολής!

οι φίλοι της σχολής ποζάρουν

οι φίλοι της σχολής ποζάρουν

Γεια σας! Έχει περάσει αρκετός καιρός από την συνταξιοδότησή μου ως σκύλος – οδηγός τυφλών. Με μεγάλη χαρά βλέπω ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να βοηθούν αφιλοκερδώς το έργο της Σχολής μου, της σχολής σκύλων-οδηγών “Λάρα”! Είναι πλέον τόσοι πολλοί οι φίλοι μας που, από τις πολλές λιχουδιές που μου δίνουν και τα τρυφερά τους χάδια, με έχουν κακομάθει! Και όχι μόνο αυτό αλλά έχω πάρει και λίγο βάρος! Μετά όμως από 10 χρόνια εργασίας δικαιούμαι να απολαμβάνω την αγάπη σας ως ένας απλός σκύλος, δείχνοντάς σας που και που ότι δεν έχω ξεχάσει τη δουλειά μου!

Πρόσφατα μάλιστα μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναπαρουσιαστώ στο κοινό που τόσο αγαπώ! Ήταν κατά τη διάρκεια της έκθεσης "Κατοικίδια εν Δράσει 2012", όπου βρέθηκαν αρκετοί από τους φίλους μας: Η Χριστίνα, ο Ανδρέας, η Μαριάννα, ο Τζουσέπε, η Άννα, η Αγγελίνα, ο Χρήστος, ο Πάνος, ο Πάρις, ο Τάσος, η Ματίνα, η Αθηνά, η Μαριτζώρτζια, η Μπέσυ, η Βασιάνα, η Κατερίνα, η Ειρήνη, η Χάρη, η Λουίζα, η Εύη και πολλοί άλλοι. Μας βοήθησε σημαντικά η Royal Canin Hellas, που από ότι κατάλαβα βλέποντας τα διάφορα είδη σκύλων και τα πολλά γατάκια που κυκλοφορούσαν εδώ και εκεί, βοηθά και πολλές άλλες φιλοζωικές οργανώσεις. Εκεί βεβαίως ήταν και ο ΣΚΑΙ, όπου μέσω της εκπομπής Life ο κόσμος μαθαίνει συνεχώς για τις δραστηριότητές μας.

Φυσικά, καμάρωσα την Αθηνά με τη Σίσσυ και την Ιωάννα με τη Μέη να εκτελούν άψογα το πρόγραμμά τους, κοιτάζοντας βεβαίως ως η πρώτη σκύλος-οδηγός στην Ελλάδα με το μάτι του κριτή τις επιδόσεις τους. Είναι άριστα εκπαιδευμένοι συνάδελφοι και έχουν πλέον δεθεί με τα αφεντικά τους, βοηθώντας τους στην ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Η Αθανασία, η Αθηνά, η Ιωάννα έχουν βρει πλέον το δρόμο τους. Υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι που χρειάζονται και εκείνοι αυτή τη βοήθεια. Γι αυτό όλοι εμείς δεν χάνουμε το κουράγιο και τη δύναμή μας και θα εξακολουθήσουμε να βοηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε και τη σημαντική βοήθεια των χορηγών μας που πιστεύουν στο σκοπό της Σχολής Λάρα, που χωρίς αυτούς λίγα θα είχαν πραγματοποιηθεί.

Σημαντική βοήθεια προσφέρετε και όλοι εσείς, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι μας, από κοντά ή από μακριά, που ενημερώνεστε για την πρόοδό μας μέσω του διαδικτύου ή μέσω του Facebook. Για να μην νομίζετε λοιπόν ότι σας παραμελώ, ως ιδρυτικό μέλος της Σχολής προετοιμάζω για εσάς ωραίες εκπλήξεις. Ελπίζω να σας αρέσουν!

Και τώρα σας αφήνω για να πάω ως συνταξιούχος σκύλος να παίξω με την Χριστίνα και με τους άλλους φίλους μας!!!

Λάρα


Η Αθανασία και ο Μάριος είναι πλέον μαζί στη Θεσσαλονίκη!

o μάριος με την Αθανασία ποζάρουν

Γεια σας! Σας γράφω για να σας ανακοινώσω με υπερηφάνεια πως ολοκλήρωσα με επιτυχία τις σπουδές μου και είμαι πλέον ένας σκύλος-οδηγός τυφλών και με πιστοποιητικό παρακαλώ! Μετακόμισα πλέον στην ωραία Θεσσαλονίκη και έχω μια καινούργια φίλη την Αθανασία, που είναι ο χρήστης άνθρωπός μου. Ελπίζω να φανώ αντάξιος της αγάπης της και να της την ανταποδώσω με όλα αυτά που έμαθα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου!

Η Αθανασία με λατρεύει. Με αγκαλιάζει και μου λέει πως με περίμενε καιρό και πως τώρα δεν μπορεί να πιστέψει πως είμαστε επιτέλους μαζί. Και εγώ βέβαια περίμενα να την γνωρίσω πως και πως. Η εκπαιδεύτρια μου η Λεία μου έδειχνε να καταλάβω ότι πως μια ημέρα θα γίνω σκύλος-οδηγός και θα πρέπει να προσέχω τον χρήστη μου σαν τα μάτια μου. Και αυτό ακριβώς ξεκίνησα να κάνω! Περπατώ περήφανα στα πεζοδρόμια και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και αλλού, νιώθοντας την Αθανασία να με ακολουθεί με ηρεμία και αυτοπεποίθηση.

Κουράστηκα για να πάρω το πτυχίο μου, για το οποίο συνεισέφεραν αρκετοί άνθρωποι. Με τάιζαν, με καθοδηγούσαν και γενικά φρόντιζαν για όλες τις λεπτομέρειες ώστε εγώ να είμαι συγκεντρωμένος σε όλα αυτά που μου μάθαιναν. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς πόσοι βοήθησαν, αλλά με την πρώτη ευκαιρία εγώ θα τους γλύψω όλους! Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια - χορηγία του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", που τόσο πολύ πίστεψε ότι θα τα καταφέρω. Αυτό το ξέρω από τα πολλά χαρτιά που κάποια στιγμή προσπάθησα να καταπιώ και που είδα ότι είχαν το λογότυπο του Ιδρύματος. Με σταμάτησαν όμως πριν τα γεμίσω με τα σάλια μου! Ξέρω επίσης ότι δεν θα είχα όλες αυτές τις γνώσεις χωρίς την αδιάκοπη προσοχή και επίβλεψη της εκπαιδεύτριάς μου της Λείας, που με αγάπα σαν να ήμουν δικό της παιδί. Α, βεβαίως δεν ξεχνώ και την Λουίζα που με έβγαλε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και έγινα διάσημος, με αποτέλεσμα να με γλυκοκοιτάζουν αρκετές σκυλίτσες. Και φυσικά δεν ξεχνώ την Ιωάννα, τον Χρήστο, τον Κάρολο, τον Τζουζέπε και όλους όσους εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται αφιλοκερδώς για να τα καταφέρω. Μου είπαν ότι είχα και καλά γονίδια άρα πρέπει να στείλω και ένα φιλάκι στο μπαμπά μου τον Πάνο! Τέλος, θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους εσάς τους αμέτρητους φίλους της Σχολής που τη βοηθάτε, που παρακολουθείτε τη δραστηριότητά της εδώ στον προσβάσιμο ιστοχώρο της Σχολής, στο Facebook, στο YouTube και όπου αλλού, και εάν μας πετύχετε με την Αθανασία στη Θεσσαλονίκη υπόσχομαι να σας γλύψω και εσάς!

Και με εμένα, η Σχολή “Λάρα” τα κατάφερε! Aπό εδώ και πέρα θα βοηθώ όσο μπορώ την Αθανασία στην καθημερινότητά της. Μην ξεχνάτε να στηρίζετε τη σχολή που με εκπαίδευσε για να μπορέσουν και άλλα σκυλάκια να “χαρίσουν εμμέσως” το δώρο της όρασης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη!

Και τώρα σας αφήνω για να πάω με την Αθανασία βόλτα στο Λευκό Πύργο ώστε να γνωρίσω καλά την πόλη!!

Μάριος


Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Σκύλων-Οδηγών Τυφλών!

o μάριος σε απονομή βραβείου

Για σας. Έχω καταλάβει ότι όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο κάποια στιγμή παίρνουν τον έλεγχο της προόδου τους. Ακόμα και οι μεγάλοι που φοιτούν σε κάποια σχολή παίρνουν ένα δίπλωμα, το οποίο πιστοποιεί ότι η εκπαίδευσή τους ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Λοιπόν και εμείς ως Σκύλοι-Οδηγοί Τυφλών που εκπαιδευόμαστε, εξεταζόμαστε σε διάφορες ασκήσεις, και εάν πάνε όλα καλά και τις περάσουμε όλες, παίρνουμε το δικό μας δίπλωμα!

Για τη δική μας εκπαίδευση, που διαφέρει σημαντικά από κάποιες άλλες για τα άλλα σκυλιά φίλους μας υπάρχει η Διεθνής Ομοσπονδία Σκύλων-Οδηγών, που ελέγχει εάν γίνονται όλα σωστά και εάν τηρείται το πρόγραμμα εκπαίδευσης κατά γράμμα. Δύσκολη αυτή η εκπαίδευση διότι περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις που πρέπει να μάθουμε, αλλά είναι για καλό σκοπό και πρέπει να την ακολουθούμε πιστά.

Την εκπαίδευση αυτή δεν την έχω ακολουθήσει μόνο εγώ. Επειδή η Σχολή “Λάρα” είναι η μοναδική Ελληνική οργάνωση που είναι δόκιμο μέλος της Διεθνής Ομοσπονδία Σκύλων-Οδηγών, έχει ήδη εκπαιδεύσει τη Μέη πριν από εμένα και θα ακολουθήσουν και άλλοι σκύλοι διότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που μπορούμε να βοηθήσουμε. Μάλιστα η εκπαίδευση έχει και τα καλά της: τον Μάιο θα πάω στο Παρίσι στο σεμινάριο της Ομοσπονδίας, όπου εκεί θα δω πολλά σκυλιά που είναι οδηγοί σαν και εμένα και θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας! Ελπίζω να κάνω πολλούς νέους φίλους εκεί και θα πω σε όλους να μάθουν πως και η Ελλάδα έχει πιστοποιημένη Σχολή Σκύλων-Οδηγών. Εννοείται πως θα κάνω ένα διάλλειμα για να επισκεφτώ τα παρισινά πάρκα και να δοκιμάσω τα γαλλικά σκυλομπισκότα! Μπορεί να κάνω και καμία μιζανπλί! Mais oui!

Μάριος


Το Ίδρύμα "Σταύρος Νιάρχος" χρηματοδοτεί την εκπαίδευση ενός Σκύλου - Οδηγού Τυφλών

λογότυπο ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

ο μάριος γλύφει ένα κόκκαλο ενώ ο μικρός του φίλος τον χαϊδεύει

Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, που πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, με έμφαση στην υποστήριξη δράσεων Eλληνικού ενδιαφέροντος. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και, συγχρόνως, διαθέτουν τη δυναμική να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές τομές στον χώρο τους.

Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" χρηματοδοτεί με δωρεά του την εκπαίδευση ενός Σκύλου - Οδηγού Τυφλών από την Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών "Λάρα". Πέρα από την αυτονομία και τη χαρά που θα προσδώσει σε ένα συμπολίτη μας με απώλεια όρασης, ο Σκύλος - Οδηγός αποτελεί δείγμα πολιτισμού και υπόδειγμα ενός άριστα φροντισμένου και εκπαιδευμένου ζώου. Μαζί με τον χειριστή του, διαδίδουν το μήνυμα πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν ένας άνθρωπος δίχως όραση συνεργάζεται άψογα με ένα ά-λογο ζώο. Οι Σκύλοι - Οδηγοί Τυφλών είναι μέχρι και σήμερα οι ασφαλέστεροι και πολυτιμότεροι βοηθοί για την κινητικότητα και την αυτονομία των ανθρώπων με απώλεια όρασης.

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών "Λάρα" ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" για την πολύτιμη βοήθεια που προσδίδει στο έργο της!

Σας ευχαριστούμε!


Ιούνιος 2011: Δείτε μας - Ακούστε μας! Μία ψηφιακή γνωριμία μαζί σας!

Γεια σας! Όπου πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα οι μικροί και οι μεγάλοι μου φίλοι με αναγνωρίζουν και, χωρίς να φοβούνται καθόλου, προσπαθούν να με χαϊδέψουν. Φυσικά εγώ απολαμβάνω όλα αυτά τα χάδια, ταυτόχρονα όμως θα ήθελα να μπορούσα να σας μιλήσω για το έργο της Σχολής. Επειδή διαπίστωσα ότι στην πράξη αυτό είναι λιγάκι δύσκολο διότι μόνο να γαυγίζω ξέρω, σκέφτηκα να κάνω ένα σέρφιν στο διαδίκτυο και να κατεβάσω ένα βίντεο όπου η Ιωάννα, η πρόεδρος της Σχολής, μιλά για το έργο της Σχολής.

Στο βίντεο λοιπόν που σας προσφέρω, μπορείτε να δείτε ή να ακούσετε την Ιωάννα να μιλά για το τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής η Σχολή, προσφέροντας εντελώς δωρέαν σκύλους-οδηγούς σε άτομα ικανά να μας χειριστούν και να μας φροντίσουν. Παρακολουθείστε την Ιωάννα να μιλά στο ae tv σε βίντεο στο youtube. Ελπίζω να σας αρέσει!

Και μην ξεχνάτε! Όπως και εγώ που πίνω πολύ νερό, να προσέχετε τώρα το καλοκαίρι να πίνετε πολλά υγρά και να αποφεύγετε τον πολύ ήλιο.

«Καλό καλοκαίρι»! Μέη


Φεβρουάριος 2011: Η Μay σας ενημερώνει για την πρόσβαση των Σκύλων-Οδηγών σε χώρους και μέσα μεταφοράς

η μαυ πάει για ψώνια στο σουπερμάρκετ

Γεια σας! Ναι, στη φωτογραφία είμαι εγώ σ' ένα σούπερ-μάρκετ και βοηθώ την αφεντικίνα μου να κάνει τα ψώνια για το σπίτι. Που και που χρειάζεται να πηγαίνουμε για ψώνια (έχω κι εγώ την ανάγκη να τραφώ), καθώς και για περιποίηση (για να είμαι καθαρή και όμορφη).

Μέχρι τώρα, όπου πηγαίναμε οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν ευγενικοί μαζί μας και μας καλοδεχόντουσαν. Άλλωστε, δεν είμαι ένα απλό κατοικίδιο ζώο. Είμαι ένας Σκύλος-Οδηγός και χωρίς τη βοήθειά μου το αφεντικό μου δεν μπορεί να πάει στα μαγαζιά, στην πόλη ή όπου αλλού μόνη της ή τουλάχιστον δυσκολεύεται πάρα πολύ, παρότι γνωρίζει πολύ καλά κινητικότητα! Όμως υπήρχαν και περιπτώσεις όπου άνθρωποι που δεν γνώριζαν την προσφορά μου, δεν μας άφηναν αμέσως να μπούμε σ' ένα κατάστημα ή να χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς και κάθε φορά έπρεπε να τους εξηγούμε το ρόλο μου. Το αφεντικό μου φυσικά, διότι εγώ κοιτούσα λυπημένη που δε μπορούσα να κάνω κάτι. Ευτυχώς τώρα κάποιοι άνθρωποι κατάλαβαν ότι πρέπει και στην Ελλάδα ν' αφήνουν όλους τους Σκύλους-Οδηγούς να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους και γι' αυτό το έγραψαν σ' ένα χαρτί για να γίνει γνωστό σε όλους!

Δε γνωρίζω να διαβάσω, όμως είμαι σίγουρη ότι εσείς μπορείτε. Το χαρτί αυτό που μου είπαν να σας δώσω ονομάζεται Νόμος 3868, και λέει ότι μπορούμε όλοι οι Σκύλοι-Οδηγοί να μπαίνουμε σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωραία, διότι έχω δει κάποια πολύ καθαρά εστιατόρια και θα ήθελα να πάω εκεί το αφεντικό μου. Επειδή αυτό το χαρτί τώρα το φτιάξανε, θα ήθελα να το δώσετε σε όσους μπορείτε. Εγώ πλέον το γνωρίζω, όμως μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν το γνωρίζουν!

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες γι αυτό το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό απόσπασμα στην σελίδα μας Νομοθεσία. Επίσης μπορείτε να στείλετε email στο info at laraguidedogs.gr (αντικαταστήστε το at με @) ώστε άνθρωποι από τη Σχολή να σας πληροφορήσουν περισσότερο.

Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα μηνύματα στη σελίδα που βρίσκεται υλικό δημοσιότητας των δραστηριοτήτων της Σχολής.

Σας φιλώ όλους, Μέη


Σεπτέμβριος 2010: Η εκπαίδευση των Σκύλων - Οδηγών σε όλο τον κόσμο!

η Μέη με την Ιωάννα στην αποφοίτηση

Για σας! Έχω κάμποσο καιρό να σας ενημερώσω διότι μαζί με την Λεία και την Ιωάννα πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να δουν πως δουλεύω ως Σκύλος - Οδηγός. Η τελευταία μας επίσκεψη ήταν στο σχολικό κέντρου Αγρού στην Κέρκυρα, όπου οι άνθρωποι του σχολείου μου είχαν ετοιμάσει μία ζεστή υποδοχή με πολλά παιδιά που με χάιδευαν και τους έκανα παιχνίδια! Εάν είστε φίλοι της Σχολής, στην σελίδα στο facebook μπορείτε να δείτε αρκετές φωτογραφίες από εμένα και από τις άλλες δραστηριότητες της Σχολής. Επίσης μπορείτε να δείτε και κάποια βίντεο στο κανάλι της Σχολής στο youtube.

Η Λεία και η Ιωάννα με πηγαίνουν σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάθε μέρος που πηγαίνω είναι πολύ όμορφο, και οι άνθρωποι πολύ καλοί μαζί μου. Μία διαφορά σε αυτά τα μέρη είναι ότι ενώ στο εξωτερικό βλέπω και μυρίζω και άλλους Σκύλους – Οδηγούς, που τους καταλαβαίνω από το σαμάρι αλλά και την εμφάνισή τους, στην Ελλάδα γνωρίζω μόνο την Λάρα, την Σίσσυ και την Κίρκη. Στο μέρος που με εκπαίδευσαν στην Ελβετία στην Σχολή VBM, είδα πολλούς ανθρώπους να έχουν Σκύλους – Οδηγούς. Το ίδιο και στην Ολλανδία στη Βασιλική Σχολή Σκύλων – Οδηγών KNGF, όπου είχα και πολύ χώρο για να παίξω. Πριν από λίγο μου έδειξαν ένα κουτάβι από την Ταϊβάν που μου μοιάζει, το οποίο εκπαιδεύεται σε Σχολή στο Hong Kong. Μάλλον υπάρχουν πολλές Σχολές σε όλο τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω βέβαια το τι λένε οι άνθρωποι σε όλα αυτά τα μέρη, εκείνο όπως που αισθάνομαι είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν την βοήθειά μας, και γι αυτό υπάρχουν αυτές οι Σχολές. Για να μας εκπαιδεύουν ώστε να την προσφέρουμε σωστά

Μου φαίνεται ότι οι μεγάλοι άνθρωποι αυτό τον καιρό είναι πολύ στεναχωρημένοι γιατί προχωράνε βιαστικά στο δρόμο, και καμία φορά από αυτή τη βιασύνη τους χτυπάνε και μετά πονάνε. Ευτυχώς τα παιδάκια είναι συνέχεια χαρούμενα. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους και στη Σχολή με εκπαίδευσαν να γαυγίζω μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος. Γνωρίζω όμως ότι σε κάθε δρόμο μπορώ να αποφύγω όλα τα εμπόδια ώστε να μην χτυπήσει το αφεντικό μου διότι σκέφτομαι και γι αυτόν.

Για όλους εσάς λοιπόν σας λέω «γαβ γαβ προσοχή στα εμπόδια και όλοι θα βρείτε το δρόμο σας»

Μέη


Iούνιος 2010: H Αθηνά παρέα με την Σίσσυ!

η αθηνά με την σίσσυ ποζάρουν στο πάρκο

Καλησπέρα σας! Με λένε Σίσσυ και εδώ και λίγο καιρό συντροφεύω ως εκπαιδευόμενος Σκύλος - Οδηγός την Αθηνά και την βοηθώ στο να κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη, στη σχολή της, στο πάρκο και σε τόσα πολλά άλλα μέρη. Η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη πόλη στο να κυκλοφορεί κάποιος με τα πόδια, όμως είναι πολύ όμορφη και περνάμε μια χαρά σε αυτές μας τις βόλτες.

Είμαι ακόμα μικρή και παρά την άρτια εκπαίδευση της Λείας ακόμα μαθαίνω πως να συμπεριφέρομαι και να επικοινωνώ με την Αθηνά και με τους άλλους ανθρώπους. Ελπίζω να είδατε την πρόοδο μου στο ρεπορτάζ της ομάδας του κου Θεοδωράκη που μεταδόθηκε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 6 Ιουνίου στο Mega. Και εγώ κάθησα να το δω στην τηλεόραση αλλά δεν καταλάβαινα το τι λέγανε. Από ότι όμως μυρίστηκα το θέμα δεν ήταν το πως προοδεύω στην εκπαίδευσή μου με την Αθηνά αλλά κυρίως το ότι η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ελπίζω όμως να βρεθεί μία λύση για να μπορούν και τα άλλα παιδάκια της σχολής να μεγαλώνουν σε ένα σωστό περιβάλλον, να εκπαιδεύονται και να παίζουν ώστε να προοδεύσουν όπως η Αθηνά και όλα τα άλλα παιδιά.

Α, μην ξεχάσω, εάν θέλετε μπορείτε να με δείτε πως τα πηγαίνω με την Αθηνά και να μας δείτε στη βόλτα μας με τον κο Θεοδωράκη. Υπήρχαν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που είχαν ένα μαξιλάρι και μας το έβαζαν μπροστά μας με κάθε ευκαιρία! Θα ήθελα να το μυρίσω, όμως η εκπαίδευση μου δεν μου επέτρεπε να το κάνω, είχε όμως πλάκα.

Τελικά είχε δίκιο η May που μου έλεγε ότι στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ζεστά από ότι στην Ελβετία. Εκείνη στο Ηράκλειο, εγώ στη Θεσσαλονίκη είμαστε κάπως μακριά και τα λέμε μόνο μέσω διαδικτύου. Όμως μπορεί κάποια στιγμή να συναντηθούμε κάπου και να μας δείτε και τις δυο μας από κοντά! Εάν θέλετε να με γνωρίσετε από κοντά, στείλτε email στο info at laraguidedogs.gr (αντικαταστήστε το at με @) ώστε άνθρωποι από τη Σχολή να σας ειδοποιήσουν σχετικά.

Σίσσυ