Πώς δουλεύουμε

Home / ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ / Πώς δουλεύουμε

Η εκπαίδευση ενός σκύλου οδηγού

Η Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών Λάρα εκπαιδεύει τους σκύλους οδηγούς πάντα με θετικό τρόπο και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκύλων Οδηγών (EGDF), της οποίας και αποτελεί μέλος. 

 

Σκύλος οδηγός Ράβα: Ένας σκύλος οδηγός εκπαιδεύεται σε πραγματικές συνθήκες και πηγαίνει παντού με τον εκπαιδευτή σκύλων οδηγών

Η αγορά, η ανατροφή και η εκπαίδευση των σκύλων οδηγών είναι πολύ απαιτητικές διαδικασίες. Το έργο που έχουν να επιτελέσουν είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια τόσο για τους τυφλούς χειριστές όσο και για τους σκύλους. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ο εκπαιδευτής σκύλων οδηγών και μεγάλα χρηματικά ποσά ανά πάσα στιγμή.

Τα στάδια εκπαίδευσης ενός σκύλου οδηγού:

Εν συντομία η ζωή ενός κουταβιού μέχρι να γίνει σκύλος οδηγός:

0-10 εβδομάδων: Το κουτάβι μένει με τη μητέρα του σε ελεγμένους ιδιώτες ή εκτροφείς. Έπειτα, ο εξειδικευμένος εκπαιδευτής προβαίνει σε αξιολόγηση συμπεριφοράς, σωματικής και ψυχικής υγείας των κουταβιών και επιλογής εκείνων που δείχνουν κατάλληλα για να γίνουν σκύλοι οδηγοί. Ένα κουτάβι που προορίζεται να γίνει σκύλος οδηγός πρέπει να περάσει με επιτυχία συγκεκριμένα τεστ.

Μέχρι 12 μηνών: Σε αυτό το στάδιο εκπαίδευσης, το κουτάβι που προορίζεται για σκύλος οδηγός ακολουθεί πρόγραμμα κοινωνικοποίησης με ανάδοχο εθελοντή (puppy walker) και εκμάθηση βασικών εντολών όπως «τουαλέτα, κάτσε, ξάπλα κ.ά.». Ακόμα, γίνεται μύηση στον κόσμο, τους ανθρώπους και άλλα ζώα. Η επίβλεψη και η καθοδήγηση του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών είναι διαρκής. Επιπλέον, ο εκπαιδευτής το εισάγει στη βασική εκπαίδευση.

Μέχρι 18 μηνών: Το κουτάβι ξεκινά και ολοκληρώνει την εκπαίδευση σκύλου οδηγού για 6-8 μήνες από εξειδικευμένο εκπαιδευτή σκύλων οδηγών. Ο σκύλος οδηγός μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε έως και 35 εντολές. Στη σχολή Λάρα ακολουθούμε θετική εκπαίδευση (PRT ή Positive reinforcement training) που σημαίνει ότι ο σκύλος εκπαιδεύεται με θετικό τρόπο (λεκτική επιβράβευση, τροφή, χάδια).

Ομιλία για την θετική εκπαίδευση ή Positive Reinforcement Training από τον εκπαιδευτή σκύλων οδηγών Πάρι Διαμαντίδη στο βίντεο που ακολουθεί:

Μεταξύ άλλων, το εκπαιδευμένο λαμπραντόρ μαθαίνει να:

  • Αναγνωρίζει το ειδικό σαμάρι ως εργαλείο της δουλειάς του
  • Προσπερνά εμπόδια
  • Περπατά σε ευθεία γραμμή, μέχρι να του δοθεί άλλη εντολή (π.χ. δεξιά, βρες πόρτα κ.ά.)
  • Χειρίζεται και κατανοεί την κυκλοφορία
  • Εντοπίζει σκάλες, ανελκυστήρες, σηματοδότες, καθίσματα, διαβάσεις, πόρτες, εισόδους, εξόδους και σημεία συνδιαλλαγής (ΑΤΜ, ταμεία, γκισέ κ.ά.)
  • Εκτελεί έξυπνη ανυπακοή. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος οδηγός αγνοεί την εντολή του χειριστή, εάν κρίνει πως αυτή είναι λανθασμένη ή θα τον θέσει σε κίνδυνο (π.χ. ο χειριστής του λέει να περάσει τον δρόμο, ενώ περνούν αμάξια) και αλληλεπιδρά μαζί του μέσω απτικής επαφής.

18 μηνών: Ο σκύλος οδηγός ξεκινά τη διαδικασία ταιριάσματος (matching) με τον τυφλό χειριστή, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του εκπαιδευτή.

Συνταξιοδότηση σκύλου οδηγού: Όταν ο σκύλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, αποσύρεται και η Σχολή είναι υπεύθυνη να του βρει οικογένεια.  Όταν αυτό οφείλεται στην ηλικία, συμβαίνει γύρω στα 9-10 έτη. Συνήθως μένει με τον χειριστή του είτε με τον ανάδοχο εθελοντή που τον μεγάλωσε.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου οδηγού απαιτεί περίπου 20.000 € (εμείς τον παρέχουμε δωρεάν) και πολλή αγάπη για να παραδοθεί σε έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης.

Οι πρώτοι σκύλοι οδηγοί της Σχολής Λάρα εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Η Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών Λάρα είναι πάντα υπεύθυνη για την ευημερία των σκύλων οδηγών της. Γι’ αυτό οι σκύλοι παραμένουν νομικά στην Σχολή καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τόσο οι ανάδοχοι των κουταβιών όσο και οι χειριστές σκύλων οδηγών υπογράφουν συμβόλαιο με την Λάρα για την προστασία των σκύλων οδηγών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο