Η Ιωάννα Γκέρτσου σε νέα ηλικία, φορά ένα μαύρο φόρεμα και τρέχει δίπλα στη θάλασσα με το μαύρο λαμπραντόρ της

Επιστολή στον πρώτο σκύλο οδηγό στην Ελλάδα

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρος της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στην Ελλάδα, γράφει ένα γράμμα στη Λάρα, τον πρώτο σκύλο οδηγό της.

Μονάκριβή μου Λάρα,

πέρασαν 13 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης ελληνικής σχολής σκύλων οδηγών με το όνομά σου κι εγώ καλούμαι να κάνω έναν απολογισμό. Από τότε που έφυγες το 2019 σε ηλικία 16 ετών, πρόλαβες να ζήσεις τη Μέη. Έχει ήδη αποσυρθεί από σκύλος οδηγός μου. Είναι 14 και ασθενής. Πλέον έχω τον Μπάμπου. Είναι αρσενικός, ζωηρός και ενθουσιώδης. Εσύ όμως λείπεις. Πάντα θα λείπεις.

2021: Η Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου με τον Μπάμπου.

Την ιστορία μου την ξέρεις, αλλά θα την μοιραστώ άλλη μια φορά για τους αναγνώστες. Γεννήθηκα στην Αθήνα. Εξαιτίας της υπερβολικής χορήγησης οξυγόνου στη θερμοκοιτίδα, παρουσίασα βλάβη στην όραση, μια κατάσταση γνωστή ως αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. Η ιατρική αμέλεια δεν αποδείχτηκε ποτέ, όμως εγώ έμαθα να ζω με μειωμένη όραση. Η οπτική βλάβη δεν εμπόδισε τους γονείς μου να επενδύσουν σε εμένα με αγάπη και σπουδές. Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με εσένα και τους σκύλους οδηγούς τυφλών;

Πάντα ήθελα έναν δικό μου σκύλο. Προτού κάνω το μεταπτυχιακό στην ψυχολογία στο Βέλγιο, ήρθες εσύ στη ζωή μου, ένα μαύρο λαμπραντόρ, δωρεά ενός εκτροφείου. Το 2005 εκπαιδεύτηκες για σκύλος οδηγός μου στην Ιταλία. Στην κοινή μας εκπαίδευση μου είπαν: «Follow the dog!». Κι εγώ το έκανα. Εμπιστεύτηκα τον εαυτό μου σε εσένα. Θα γινόσουν ο πρώτος σκύλος οδηγός στην Ελλάδα. Τα μάτια μου. Ο οδηγός μου. Το άλλο μου μισό που δεν ξέχασα ποτέ.

2007: Το πρώτο μας εξώφυλλο με τη Λάρα, εφημερίδα Πατρίς, Κρήτη

Η ιστορία με τη σχολή σκύλων οδηγών Λάρα

Κάναμε σχέδια από τότε να στήσουμε την σχολή στην Ελλάδα με δύο φίλους μου, τη Λία Σταβοράβδη και τον Χρήστο Γεωργιόπουλο. Κατά την επιστροφή μου το 2005 επισκέφτηκα το ΚΕΑΤ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και μοιράστηκα την ιδέα μου. Να το στήσουμε όλοι μαζί! Όμως όλο αυτό ηχούσε μια ουτοπία για τα ελληνικά δεδομένα. Στο ενδιάμεσο πήγαμε μαζί να δούμε άλλες σχολές, στη Βρετανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελβετία. Στις 20 Ιουλίου 2008 ιδρύσαμε τη σχολή σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα, οι λιγοστοί άνθρωποι που πιστέψαμε σε εσένα και τις δυνατότητές σου. Εγώ και οι φίλοι μου! Εσύ ήσουν επίτιμο μέλος. Όνειρό μας να εκπαιδεύουμε στη χώρα μας σκύλους οδηγούς και να τους δίνουμε σε τυφλούς χειριστές εντελώς δωρεάν. Μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν και άλλοι. Και σε λίγα χρόνια και άλλες σχολές σκύλων οδηγών.


Ρεπορτάζ-ντοκουμέντο


Το 2008 δεν μας επέτρεπαν να μπαίνουμε μαζί στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λίγα χρόνια αργότερα με νόμο είχες ελεύθερη πρόσβαση παντού! και πάλι όμως, δεν ήταν όλοι ενημερωμένοι και μας έκαναν δύσκολη τη ζωή.

Όταν μας έβγαζαν από τα λεωφορεία!


Στις 20 Ιουλίου κλείνουμε 13 χρόνια λειτουργίας Λαρίτσα μου. Δεκατρία χρόνια με χαρούμενα γουργουρητά. Δικά σου, και κατόπιν από τη Μέη, τον Ρίτσαρντ, την Diamond που μας άφησε νωρίς, τη Τζαζ, τον Λέιζι, τη Μπαγκέτ, τον Μπέρτραμ, τη Ράβα, τη Φλερ, τον Μπάμπου. Μας ανοίξατε τους ορίζοντες, μας δώσατε ελευθερία, ασφάλεια, ταχύτητα, αυτοπεποίθηση. Προσπεράσαμε μαζί σας τα εμπόδια της πόλης και της νοοτροπίας.

Στους νέους στόχους της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα, πάντα προς όφελος των τυφλών και μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας, θέλουμε δίπλα στη Λάρα όλους εσάς.

Με αγάπη,
Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου,
Ψυχολόγος, Πρόεδρος της Σχολής Λάρα

Comments are closed.
Μετάβαση στο περιεχόμενο