Αίτηση για σκύλο οδηγό

Home / Αίτηση για σκύλο οδηγό

Η βασική προϋπόθεση, προκειμένου να αιτηθεί κάποιος έναν σκύλο οδηγό στη Λάρα, είναι να έχει χαρακτηριστεί νομικά τυφλός και να αδυνατεί να κινηθεί αυτόνομα. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ενήλικοι, να έχουν διδαχθεί κινητικότητα με το λευκό μπαστούνι και να προσανατολίζονται άριστα. Πρέπει επίσης να έχουν ορθή στάση σώματος και καλή ακουστική αντίληψη. Να διατηρούν καλή ισορροπία, να διαβιούν αυτόνομα, να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να θέλουν να μοιραστούν τη ζωή τους με έναν σκύλο. Τέλος, πρέπει να έχουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, αυτοκυριαρχία, ικανότητα χειρισμού απρόβλεπτων περιπτώσεων και πολύ θέληση για δουλειά.

Οι σκύλοι οδηγοί χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Οι χειριστές σκύλων οδηγών καθίστανται υπεύθυνοι για τη σωστή διαβίωση, ψυχαγωγία κι εργασία τους. Οι σκύλοι οδηγοί ζούνε μέσα στο σπίτι. Χρειάζονται καθημερινό καλλωπισμό για να είναι ευπρόσδεκτοι στα δημόσια μέρη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σωστή διατροφή για να διατηρούνται υγιείς. Οι χειριστές οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Λάρα και τις οδηγίες των εκπαιδευτών. Να σέβονται την εκπαιδευτική ρουτίνα των σκύλων οδηγών και να συνεργάζονται μαζί τους. Απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε μορφής σωματικής ή / και ψυχολογικής βίας στους σκύλους οδηγούς και η παραμέλησή τους. Οι ομάδες σκύλων οδηγών της Λάρα κυκλοφορούν καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους κι αποτελούν τους πρεσβευτές του έργου της.

Οι σκύλοι οδηγοί είναι προσεκτικοί στη δουλειά τους κι αφοσιωμένοι. Εντοπίζουν στοιχεία όπως διαβάσεις, πόρτες, σκάλες, ταμεία και μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. την είσοδο στο λεωφορείο). Διασχίζουν δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κι αποφεύγουν πάσης φύσεως εμπόδια, όπως εμπόδια ύψους (π.χ. ταμπέλες, σκαλωσιές, μπαλκόνια, τέντες, δέντρα, κ.ά.), χαμηλά εμπόδια (π.χ. λακκούβες, κακοτεχνίες, κ.ά.), παράνομα παρκαρισμένα οχήματα και κινούμενα εμπόδια (π.χ. ανθρώπους). Οι χειριστές τους κινούνται με ταχύτητα κι ασφάλεια, δίχως να κινδυνεύουν να ξεφύγουν από την πορεία τους, να χτυπήσουν επάνω σε κάποιο εμπόδιο, να τραυματιστούν από τα αυτοκίνητα, να πέσουν επάνω σε έναν άνθρωπο, στο έδαφος ή από τις σκάλες. Οι σκύλοι οδηγοί γίνονται εύκολα διακριτοί από το πλήθος που παραμερίζει, προκειμένου να διευκολύνει τη διέλευση της ομάδας. Οι χειριστές κινούνται πλέον ελεύθερα κι αποκτούν αυτοπεποίθηση. Γίνονται πιο λειτουργικοί και υπεύθυνοι.

Η εκπαίδευση και η χορήγηση ενός σκύλου οδηγού τυφλών απαιτεί χρόνο, κόπο και οικονομικούς πόρους. Επομένως δε πρόκειται για μία αστεία υπόθεση! Οι σκύλοι οδηγοί δεν είναι άψυχα κι αντικαταστάσιμα εργαλεία, όπως είναι το λευκό μπαστούνι. Απαιτούν φροντίδα, υπευθυνότητα, αφοσίωση και αυταπάρνηση. Οι χειριστές δεν εγκαταλείπουν σχεδόν ποτέ τους σκύλους οδηγούς τους. Η ποιότητα εργασίας των σκύλων οδηγών εξαρτάται εξ΄ ολοκλήρου από τους χειριστές, ο οποίοι είναι οι αρχηγοί της ομάδας και οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που θα πάρουν και την πορεία που θα χαράξουν. Οι σκύλοι οδηγοί αλλάζουν εντελώς τη ζωή των ανθρώπων με απώλεια όρασης, τον τρόπο που κινούνται κι αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Επομένως, οι υποψήφιοι χειριστές της Λάρα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλες αλλαγές και πολλή δουλειά. Οι χειριστές οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις οδηγίες που δίνονται από τη Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών Λάρα, τόσο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και της εκπαίδευσής τους, όσο και κατά τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας τους με έναν σκύλο οδηγό. Δυστυχώς λόγω των περιορισμένων πόρων και της ακριβής εκπαίδευσης η αναμονή για την απόκτηση ενός σκύλου οδηγού ενδέχεται να είναι πολύμηνη.

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 6907897508 ή με email στο info@laraguidedogs.gr  για να σας αποστείλουμε την αίτηση. Αφού λάβουμε την αίτηση συμπληρωμένη, ο υποψήφιος χειριστής καλείται για αξιολόγηση. Οι επιτυχόντες της αξιολόγησης εισάγονται στη διαδικασίας προετοιμασίας για την απόκτηση ενός σκύλου οδηγού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο